332 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL.

County Commissioners, Term of Office in New County.
County Commissioners, Right to Hold Office When County
is Divided.

Upon the formation of a new county the commissioners of
any of the counties from which the new county is formed who
reside within the limits of the new county cease to be com-
missioners of the old county unless they remove within the
latter. )

There should be nominated for the office of county com-
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missioner for the new county, one commissioner for the term
of six years, one commissioner for the term of four years, and
one commissioner for the term of two years, from and after
the first Monday after the first day of January 1911, and for
the purpose of determining the terms of office, the years said
officers are to hold office are to be computed respectively from
and including the first Monday of the January following the last

preceding general election.
December 18, 1911.
Mr. Thos. Dowen,

County Commissioner,

Chinook, Montana.

Dear Sir: .
" I acknowledge receipt of your letter of December 15th requesting
my official opinion upon the following questions, to-wit:

1. Will the individuals comprising the board of couuty
commissioners of Chouteau County continue to hold office as
commissioners of said county in the event the county is divi-
ded by the creation of Blaine and Hill Counties?

2. Should our names be placed upon the ballot?

3. How long will we hold office in the new county?

4. What will be the term of office of the commissioners
for the respective counties?

In answer to your first question I will say that under the provi-
sions of Sec. 2955, Rev. Codes, no person is eligible to a county office
who at the time of election is not of the age of 21 years, a citizen of
the state, and an elector of the county in which the duties of the office
are to be exercised or for which he is elected. By the plovisions of
Sec. 2882, Rev. Codes, each member of the board of county commis-
sioners must be an elector of the county he represents.

In order to be an elector he, of course, would necessarily be re-
quired to be a resident of the county.

Upon- the formation of a new county the county commissioners of
any of the counties from which the new county is formed who reside
- within the limits of such new county cease to be commissioners of
the old county unless they remove within the latter.

Vol. 11 Cyc. 333;

State ve. Walker, 17 Ohio, 135;

People vs. Morrell, 21 Wend. (N. Y.) 563.

Under the provisions of our statute and the cases above cited it
is clear that any member of the present board of county commissioners
of Chouteau county who may reside without the boundaries of Chouteau
county, in the event a portion of the present county is cut off and
included within a new county, would cease to be a county commissioner
of Chouteau county, unless he moved his residence within the bound-
aries of Chouteau county as so changed bhefore the final creation of the
new county. In the event, however, that a commissioner should re-
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side within the boundaries of Choufeau county as so changed he would,
of course, continue to be a commissioner of Chouteau county until
the expiration of the term for which he was elected.

A vacancy in the Dbecard of county commissioners of Chouteau
county would be filled by appointmrent by the judge of the Jud101al
district in whizh the vacancy occurs.

Sec. 4, Art. XVI. Constitution;
Sec. 2883, Revised Codes.

In answer to your second question I will say that under the pro-
visions of Chapter 112, Session Laws of 1911, officers for the proposed
new county are required to be nominated in the manner provided by
general law, which would, of course, include county commissioners,
and in the event that any membher of the present board of county com-
missioners of Chouteau county desire to be nominated for the office
of county commissioner of the new county it would be necessary for
him to receive the nomination in the manner provided by law and be
elected to such office by a vote of the people.

In reply to your third question, under the provisions of Sec. 4,
Chap. 112, Session Laws of 1911, all officers elected at said election
shall hold their office until the time provided by general law for the
election and qualification of such cofficers in this state and until their
successors are elected and qualified; and for the purpose of determin-
ing the terms of office of such officers, the. years said officers are to
hold office are to be computed respectively from and including the
first Monday of January following the last preceding general election.

Under the provisions of Sec. 4, Art. XVI, of the Constitution, one
commissioner is elected for a term of 2 years and one commissioner
for a term of 4 years and one commissioner for a term of 6 years.
There would, therefore, he nominated for the oifice of county commis-
sioner of the new county, one commissioner for a term of 6 years,
one commissioner for a term of 4 years and one commissioner for a
term of 2 years from and after the first Monday of January, 1911.

In answer to your 4th question as stated above you could not hold
office as county commissioner of the new county unless elected in
the manner provided by law and your term of cffice would be as above

stated. . .
Yours very truly,

ALBERT J. GALEN,
Attorney General.
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