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County Treasurer, Amount of Bond for Depositing County
. Funds. Bond, Amount of Where County Funds Are Deposited.
Surety Bond, Amount Of

“When the county treasurer deposits money belonging to the
county with any bank he must require from such bank a good
and sufficient bond in double the amount deposited signed by
three or more sureties which must be approved by the county
commissioners. A surety company bond must be in the same
amount.

The county treasurer is not permtited to take any other
security than the bond provided by law.

December 7th, 1911.
Hon. W. L. Ford,

County Attorney,

‘White Sulphur Springs, Montana.

Dear Sir:

I acknowledge receipt of your letter of November 29th, requesting
my official opinion upon the following questions:

1. “In depositing funds of the county with a bank, can
the treasurer accept a bond in a sum less than double the
amount of the deposits, and equal to the amount of such de-
posits, if such bond is given hy a surety company authorized
to do business in this state?”’

2. “Can a treasurer accept other sccurities, such as muni-
cipal bonds, government bonds, etc., in lieu of or in addition
to the bond provided in Section 3003 of the Revised Codes;
that is, if $20,000 is deposited with a bank, can the treasurer
accept a bond as provided by said Sec. 3003 for $20,000 and
municipal bonds to the value of $20,000, as security for such
deposit?” .

In reply to the foregoing questions, I beg to affirm your opinion
upon each of said questions as follows:

Section 3003, Revised Codes, provides that in the event the county
treasurer shall deposit moneys belonging to the county with any
national, state or private bank, he shall require from such bank or
banks, a good and sufficient bond in double the amount deposited,
signed by three or more good and sufficient sureties, which must be
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approved by the board of county commissioners and filed with the
county clerk of the county.

By the provisions of Sec. 4179, Revised Codes, such bond may be
executed by a surety company qualified to do business in this state.
Surety companies are permitted to act as sureties on bonds in the
same manner as individuals and Section 3003, above referred to, re-
quires the bond to be taken in double the amount deposited, and you
are therefore, advised that you must require a bond in such amount,
whether such bond is a surety company bond, or a bond signed by
three or more individuals, as the law makes no distinction between a
bond given by a surety company and one given by individuals.

Opinions Attorney General, 19006-08, pp. 136-188.

In answer to your second quesiion, you are advised that the treas-
urer is not permitted to take any other security than the bond provided
for by Sec. 3003, Rev. Codes, whether as original security or as ad-
ditional security, for the reason that said section 3003 specifically pro-
vides that a bond in double the amount deposited shall be taken signed
by three or more good and sufficient sureties approved by the board
of county commissioners and filed with the county clerk, or that a
surety company bond be given which is required to be in double the
amount approved by the county commissioners and filed with the
county clerk of the county.

Yours very truly,
ALBERT J. GALEN,
Attorney General.
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