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Scheol District, Attendance of Pupils From Another District.
Public School, Open to What Pupils. Pupils, Right to Attend
School. School Trustees, Duties Of With Reference to Non-
Resident Pupils. School Moneys, Transfer Of for Non-Resi-
dent Pupils.

School children residing in one district may attend school in
any district in the county, providing, there is sufficient room
in such district to accommodate them; and the transfer of school
moneys due to such pupils by the trustees of the district of
their residence is discretionary with such trustees.

November 3, 1911.
Hon. W. E. Harmon,
Superintendent of Public Instruction,
Helena, Montana.
Dear Sir:

I acknowledge receipt of your request for opinion upon the follow-
ing state of facts: '

) May pupils from one district attend the public schools

in another district, notwithstanding the fact that the trustees

of the district in which they reside refuse to pay their tuition

or apportionment of school moreys to the district in which

they attend school.

Sec. 876, Revised Codes, provides that pupils may attend school
in any district and that the trustees of the district wherein they re-
side may, in their discretion, transfer moneys due by apportionment
to such pupils to the district in which they attend. It is my opinion
that by the provisiong of this section, pupils may rightfully attend
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school in any district in the county; provided there is sufficient room
in such district to accommodate them. The further provisions that
the the trustees may in their discretion transfer moneys due such
pupils to the district in which they could attend school calls for an
exercise of sound discretion on the part of such trustees. For instance,
should the pupils be residents of a small district having few pupils and
the transfer of the school moneys due such pupils to another district
would seriously interfere with the maintenance or conduct of the
school in the original district, then it is my opinion that the trustees
of such district, in the exercise of their discretion, may refuse to trans-
fer such moneys to the district in which the pupils may attend school.
However, if the pupils were residents of a district having a larger
number of pupils and their attendance in another district and the
transfer of the school moneys due them by apportionment to swch dis-
trict would not in any way hinder or interfere with the maintenance of
the school in the district of their residence, then, it is my opinion, the
trustees would be abusing their discretion in refusing to transfer the
3chool moneys due to such pupils to the district in which they may
attend.

Sub-division 2, Sec. 875, in enumerating the powers and dutles ot
school boards give to school boards the right to fix the rate of tui-
tion for non-resident pupils, but this has no bearing upon the right of
the pupils to attend school—their attendance cannot be prohibited upon
the ground of non-paymsant of tuition. .

Vol. 2, Opinions Attorney General, 207.
Vol. 3, Opinions of Attorney General, 177.

It is, therefore, my opinion that the pupils mentioned in your en-
quiry may aitend -school in any district in the couniy, provided there
is sufficient room in such district to accommodate them, and that the
transfer of school moneys due to such pupils by the trustees c¢f the
district of their residenze to the district in which they may attend
school is discretionary in the trustees of such district of residence;
such discretion, howevar, tc be exercised in the manner above 1ndi-

cated.
Yours very truly,

ALBERT J. GALEN,
Attorney General.
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