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County Commissioners, Duties Of. New Counties, Petitions
For. Chapter 112, Laws of 1911, Construed. Petition, With-
drawal of Names From. Registered Electors, Who Are.

Persons who have signed a petition for the calling of a spe-
cial election to vote for the creation of a new county may witi-
draw their names from such petition if their action in so doing
is timely and taken before final action by the county commis-
sioners.

In determining whether or not the petition has the required
number of signers it must contain a majority of the names on
the registration list, as used at the last general election, and
the commissioners have no authority to remove from such peti-
tion or registration list the names of electors who may have
died or left the state or county.

The commissioners may set the dates for the election unde:
said pétition at any time within the limits prescribed by the act,
and two elections may be held upon the same date. -
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¥
June 24, 1911.
Hon. O. G. Skylstead,

County Commissioner,

Havre, Montana.

Dear Sir:

I am in receipt of your letter June 21st, wherein you request my
official opinion upon the following questions:

1. “Can persons who have signed the petition required
under the law for calling a special election to vote on the crea-
tion of a new county, petition the county commissioners to
have their names removed frcm such petition after it has been
filed, there being no show of fraud or misrepresentation in
securing the signature?”

2. “In determining whether or not the petition has the
required number of signers, must there be a majority of the
names on the registration list as used at the last general
electfon, or is it possible not to take into consideration the
names of persons who can be shown to be either dead or to
have left the state or county, or in any way, not at present
qualified electors of the proposed new county?”

" 5. “T'wo separate petitions having been filed for the crea-
tion of two new counties out of the same old county, the two
petitions not conflicting as to territory or otherwise, and hav-
ing been acted upon separately, is there any reason why the
election in the two proposed new counties cannot be held on
the same day?” : .

In answer to your first question, is is my opinion that any signer
may withdraw his name by timely action, and at any time prior to
the action of the board of county commissioners in passing upon the
sufficiency of the petition. This view is confirmed by the opinion of
the supreme court of Montana in case of State v. Board of Commis-
sioners, 42 Mont. 62 111 Pac. at ipage 150.

In answer to your second question, I would call your attention to
the provisions of Section 2, of Chapter 112, Session Laws of 1911, being
on page 206, which is as follows:

“Such petition shall be signed by at least one-half of the
qualified electors of the proposed new county, whose names
appear on the official registration books used at the general
election held therein last preceding the presentation of said
petition, etc.”

and also on page 207, where the following provision is found

“There shall be attached to and filed with said petition,
the affidavit of three qualified electors and taxpayers * % * *
that the signatures affixed thereto are genuine, and that each
of such persons so signing, was a qualified elector of such
county therein sought to be divided at the date of such signing.

Such petition or petitions so verified * * # = * ghall be
accepted in all proceedings provided for in this act, as prima
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facie evidence of the truth of thg matters and facts therein set

forth.” )
and further on page 209, the following provision is found:

“2. Whether the said petition contains the genuine signa-
tures of at least one-half of the qualified electors of the pro-
posed new county as herein required.”

From a reading of these various provisions, it seems that the
intention of the legislature is to require the petition to be signed by
electors whose names appear upon the official registration books used
at the last preceding general election,” that the qualifications as in
said act required, apply as of the date of the signing of the petition,
and not as of the date of the final action thereon by the board of
county commissioners, and that the only affidavits of proof that the
board of commissioners would be entitled to consider or hear at the
time of their action upon the petition, is proof tending to show that
such signer was not a qualified elector of the county at the date he
signed said petition, or that his name did not appear upon the official
registration books used at the preceding general election. In view
then, of the foregoing statements, it is my opinion that the commis-
sioners in determining whether or not the petition has the required
number of signers, must ascertain whether or not such petition is
S‘ignéd by at least one-half (not a majority) of the electors of the
proposed new county whose names appear on the registration list, etc.,
and that the board must take into consideration any names meeting
this Tequirement irrespective of whether at the date of the action by
the board of commissioners, such person may have removed from the
county or may have ceased to become an elector thereof. See State
v. Ravalli County, 21 Mont. 469; State v. Martin, 103 Pac. 840 (Nev.).

In answer to your third question, I can see no reason why the
dates for the election in the proposed new counties, could not be held
upon the same day, but in fixing the date of election, the commis-
sioners must bear in mind the provisions of said act found on page
208 as follows:

“The board shall fix a date to hear and approve of said
petitions, or of any opponents thereto, which date must not be
more than 30 days subsequent to the filing of such petition with
the clerk of said board.” .

Also the provision at page 211 of said act which is as follows:

“Within two weeks after its determination of the truth
of the allegations of said petition as aforesaid, the board of
county commissioners shall order * * * an election to be
held on a specific date * * * not less than 90 nor more
than 120 days thereafter, ete.,”

so that if in fixing the date of election upon the respective petitions,
the board complies with the provisions above quoted, and in such
compliance it is possible to fix the same date for each of such elec-
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tions, I can see no reason why the board would not be eutitled so-to do.
State ex rel Bogy v. Bd. of Co. Com’rs, 43 Mont. 533.
Yours very truly, ’
ALBERT J. GALEN,
Attorney General
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