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School Trustees, Powers Of. School Funds, Use Of. Funds,
School, Use Of. Playgrounds, Power of Trustees to Construct.
Scoutmaster, Power of Trustees to Employ.

The board of trustees of a school district has no authority ta
expend any funds of said district for the purpose of paying
the salary or expenses of a scoutmaster of the boy scouts in
the district.

The trustees of a school district may, under certain circum-
stances use the school funds of the district for the purpose of
creating and maintaining a playground for the children of the
district.

May 31, 1911.
Hon. H. S. Greene,
County Attorney,
- Great Falls, Mont.
Dear Sir:
I am in receipt of your letter of the 24th imst, in which you ask
my opinion upon the authority of a school board to expend the funds of


cu1046
Text Box


#
190 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL.

the district, which for the purpose of convenience in answering I divide
into two questions, as follows:

1. “Whether or mnot the board of school district No. 1,
your county, might expend school funds of the district for the
purpose of paying the way and salary and the other expenses
of the Scout Master of the boy scouts in your district, and

2. “Whether or not they might use the school funds of the
district for the purpose of creating and maintaining a play
ground for the children of the district.”

In your letter you state that you have advised the board that they
cannot use the funds of said school district for either of said purposes,
and you base your opinion upon the provisions of the constitution and
Sec. 997 of the Political Code, and the case of Butte vs. School District,
29 Mont, 336. So far as your opinion with reference to the first ques-
tion is concerned, I concur with you. The provisions of Sec. 997 and
Sec. 898, Revised Codes of 1907 are mandatory and define the only pur-
pose for which funds of school districts may be expended by the trus-
tees or the county superintendent, so that it is my opinion it would not
be within the authority of a board of school trustees to expend any of
the funds of the district for the purpose of paying the salary or ex-
penses of a Scout Master, the duties of whom would in nowise pertain to
the maintenance or conduct of the public school. However, with refer-
ence to your second question it is my opinion that the funds of the dis-
trict might under certain circumstances be properly used in furnishing
a suitable play ground in connection with one or the other of the school
houses of your distriect for the use of the.school children. The. pro-
visions of Sec. 898 and 997, Revised Codes, provides:

“The surplus in the general school fund to the credit of
said district after providing for the expenses of not less than
eight months school, may, on a vote of the qualified electors
of said district, be used for the purpose of building and im-
provement.”

It seems to me that a suitable play ground for the use of the chil-
dren of the district in connection with the school property is an
“improvement” within the meaning of this section and in the language
of the Supreme Court of this state, in the case of City of Butte vs.
School District, 29 Mont. 336, it is, “a purpose of such a character as
to enhance materially the value and effectiveness of the school property
for the purpose for which it is held, “and it is therefore my opinion that
while the funds of the district may not be expended in the manner sub-
gested by your first inquiry, that the trustees of your district might
lawfully, if authorized by vote of electors of the district so to do, use
the school funds for the purpose of creating and maintaining a play
ground for the school children of the distriet in connection with some
one or other of the schools of the district.

Yours very truly,
ALBERT J. GALEN
Attorney General.





