
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL. 

$10.00 dollars additional) after his first fulJ years service. Then provi­
sion is made that annually thereaftEr; that is, after the first forty dol­
lars payment has been made, if such officer performs seventy-five per 
cent of all ordered duty, he shall receive a sum not to exceed twenty­
five dollars depending ill amount upon the sums he shall have actually 
expended (if a mounted officer, ten dollars in addition), fot which items 
such officer must furnish vouchers or receipts showing that the ex­
penditures have been made within the prececing year and necessarily 
subsequent to the former payment. 

In my opinion all the commissi< ned officers of the National Guard 
of Montana who havE'< supplied themselves vith the necessary uniform 
and Bquipment and have lJOW completed one year's service as such offi­
cer, are entitled, uuder the provisions of said Section 79, to receive 
upon the presentation of a verified claim t1Jerefor, the sum of forty 
dollars (mounted officers fifty dollars), and that no voucher or receipt 
for such amouut need be presented. And it is further my opinion that 
annually thereafter such offic;:er is entitled to receive an amount actually 
expended by him for necessary uniform ancl equipment, not to exceed 
twenty-five dollars (if mounted ten dollars additional), such officer to 
accompany his claim with vouchers or receipts showing the amount 
expended. The voU!Chers required by said section to be supplied, in 
my opinion, refer only to the exp"mditures ~t;bsequent to the first pay­
ment_ 

Yours very truly, 
ALBERT J. GALEN, 

Attorney General_ 

Board of School Trustees, Advertising for Bids. School 
Trustees, Interest in Paper Publishing Advertisement. Con­
tracts for Adverti'Sing, Interest of Trustee In. 

IThere is no legal reason to prevent a newspaper publishing 
the advertisement of a school board for bids, even though 
one member of the board of trustees of such school may be the 
owner of capital stock in such newspaper. 

Boards of school trustees may publish call for bids in as 
many newspapers as they see fit and proper_ 

Hon. W.R. Harmon, 
Supt. of Public Instruction, 

Helena, Montana. 
Dear Sir: 

May 15, 1911. 

I acknowledge receipt of your letter of the 13th illilt., in which you 
request my opinion upon the following state of facts: 

"Is it lawful for a school board to 3.dvertise for bids, etc., 
in a local paper in which one of the members of the board of 
trustees holds stock, but is not a membe!' of the firm who owns 
the paper? There are two newspapers published In the city and 
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the board wishes to know if it will be lawful for them to ad­
vertise in both newspapers?" 
By the' provisions of Section 882, Revised Codes of 1907, a school 

trustee is prohibited from being interested either directly or indirectly 
in 'any erecti9n of school houses, or for warming, ventilating, furnish­
ing or repairing the same, or from being in any manner connected with 
the furnishing of ISUiPplies for the maintenance of the school, or. to re­
ceive any compensation or reward for service;; rendered as trustee. 
In my opinion the provisions of this section are exclusive and for that 
reason the advertisement for bids in a newspaper in which a trustee 
may be interested is not prohibited by sairl section. 

From your question it i;; rather difficult to ascertain whether the 
newspaper mentioned is owned by a co-partnership or a corporation, 
but in view of the statement that the member of the board is not a 
member of the firm who owns the paper, I take it that he is not in 
the actual active manag~ment, but is simply a stockholder in a ,paper 
owned and operated by a cor,poration, and I can see no reason why a 
ooI1P<>ration conducting a newspaper could not le,gaIly insert in 'Such 
paper the advertisement of the 3ehool hoard for bids even though one 
member of the board of trustees of the school district is the owner of 
certain of the capital stock of such corporation. 

With reference to the latter portion of Jour question 1 can see no 
reason why the school board in their good judgment and dis'cretion may 
not puiblish their call for bid'S in as many Lews,papers as they see fit 
and proper, the advertisement being to call to the attention of the 
prospective biddElrs, work and furnifohings contemplated by the school 
board, and the more thoroughly such contemplated work is called to 
the attention of such prospective 'bidders the more it would inure to 
the benefit of the district in inviting competition. 

Yours very truly, 
ALBERT J. GALEN, 

Attorney General. 

Health Officer, Fees Of. Contagious Disease, Duty 0'£ 
Health Officer. Fees 6f Health Officer. 

,When a health officer is called in by a physician in charge 
of any given case to ascertain the communicable nature of 
such disease, such officer acts in his official capacity and could 
not cha~ge the individual for his services, 

Dr. T. D. Tuttle, Sec'y., 
State Board of Health, 

Helena, -Montana_ 
Dear Sir: 

May 16, 1911. 

I acknowledge receipt of your letter of the 13th inst., in which 
yon 'submit for my opinion the following question: 

"When a physician is in ,doubt with regard to whether a 
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