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Marriage License, Fee For. Fees, for Obtaining Marriage 
License. Clerk of the District Court, Duty to Issue Marriage 
License. 

There being no express provision in the laws of this state­
providing for or requiring any fee to be paid to the clerk of 
the district court, or to the county clerk, for issuing a mar­
riage license, no fee for that purpose can be collected or 
charged. 

"Cnder the laws of this state it is the duty of the clerk of the 
district court to issue a marriage license without any charge 
for issuing or recording the same. 

Hon. C. E. Kumpe, 
State Examiner, 

Dear Sir: 

April 22, 1911. 

I am in receipt of your letter of April 13th, enclosing a communi­
cation from Mr. R. L. Kelley, clerk of the district court of Powell 
county, Montana, requesting my opinion as to what fee, if any, is now 
prescribed by the statutes of the "tate of Montana for the issuance of 
a marriage license. 

Section 3168 of the Revised Codes of 1907, which act was approved 
March 18th, 1895, required the county derk to collect $2.00 for' issuing 
a marriage license and for recording certificate thereof on return, 
induding indexing, all to be paid at the time of iSSl\ling the license. 

By the proviSions of Section 3618 of the Revised Codes of 1907, 
which act was approved March 14th, 1895, previous to the solemniza­
tion of any marriage in this state a license for that purpose must b~ 
obtained from the clerk of tile dis"rict court of the county wherein th(~ 

marriage was to take place. Previous to the enactment of said Section 
3618, before a ma-rriage could be' solemnized in this state, a license 
for that purpose was required to be obtained from the clerk of the 
county wherein the marriage was to take place, and the county clerk 
was entitled to charge a prescribed fee therefor. The legislative 
·assembly of 1895 saw fit t::> amend and did amend what 
was known as Section 42 of the Civil Code of the Re­
ported Code Commission of the state of :\olontana, so as to 
read as Section 3618 above mentioned. Bllt the legislature in trans­
ferring the duty of iss'ling marriage licenses from the county clerk to 
the clerk of the district court did not transfer the fee theretofore re­
quired to be collected by the county clerk. and for that reason it can­
not be presumed that' 'che legislature intended for the clerk of the 
o.istrict court to collect any fee for this service. As to whether 
or not the county clerk was stilI required to collect the fee although 
the duty of i~suing the license was transferred to the clerk of th-a 
district court, is not necessary for me to rass upon at this time for 
th~ reason that the twelfth legislative assembly of the state of :\lon­
tana by the pl"()\isions of Chapter 117 thereof amended Section 3168 
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above referred to by omitting therefrom any fee to be collected by 
ihe county clerk for issuing or recording a marriage license. This 
being the fact, there is now no provision in the laws of our state pro­
viding for or requiring any fee. to' be paid to the county clerk or to 
the clerk of the district court for issuing a marriage license. 

You are, therefore, advised that while it is the duty of the clerk 
of the district court to issue a marriage license under the proviaions 
of Section 3618, Revised Codes, he is not entitled to charge or receive 
any fee therefor. 

Yours very truly, 
ALBERT J. GALEN, 

Attorney General. 

P. S.-1 herewith return letter as requE'sted. 

Inheritance Tax, Upon Increase of Property Between the 
Date of Death and Date of Distribution. Estates of Deceased 
Person, Subject to Inheritance Tax Upon Increase. 

Estates of deceased persons are subject to the inheritance tax 
upon the increase of the estate 'between the date of death and 
the date of the decree of distribution upon i'he clear market 
value, 'on the basis provided hy Section 7724 of the Revised 
Codes. 

Mr. Julian A. Krdght, 
County Attorney, 

Virginia City, Montana. 
Dear Sir: 

April 25th, 1911. 

I am in receipt of your letter of April IDth, requesting my opinion 
as to whether or not the estate of Henry Elling, who died in Madison 
county, NovembE'r 14th, 1911, and which has not as yet been finally dia­
tributed, is subject to an inheritance tax upon the increase of the 
property of the estate arising between the date of the death and the 
date of distribution; and also enquiring whether the fact that the' 
estate descends to direct heirs would effect the result. 

In reply I will say that Section 7724 of the Revised Codes, after 
designating what property is subject to the tax and the amount which 
sh:all be deducted from the distribl'.tiveshares of the individual therein 
mentioned, contains the following proviso: 

"That said tax shall be levied and collected upon the: 
increase of all property arising between the date of death 
and the date of the decree of distribution." 
This claus of Section 7724 was directly before the supreme court 

of this state in the case of in-re 'ruohy's Estate, 35 :'Ilont, p. 431, and 
in that case the court held, that while, speaking generally, the tax is 
due and payable as of the date of the death of the deceased, this clause 
contemplates that there will be necessary 'delay in the final distribution 
of the estate, and in vi0w of this fact, and the further fact that there 
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