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County Treasurer, Payment of Warrants Out of Particular
Funds. School Funds, Paying General Warrants From. Trust
Funds, Should Be Held by Treasurer for Purposes of Trust.

The county treasurer is required to hold all school monevs
and all other trust moneys for the purpose for which the fund

was created.
Aprll 6th, 1911.
Hon. C. E. Kumpe,

State Examiner,
Helena, Montana. -
Dear, Sir: )
Your letter of March 29th has been received, wherein you state
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that in the course of examination of county offices a practice of several
treasurers has been disclosed, who, with the consent, or on the order of
the county commissioners, are in the habit of cashing warrants drawn
on funds which are practically exhausted, with money from the trust
funds such as district school, clerk of court deposits, etc., and request
my opinion as to the legality of this procedure.

In reply, you are advised that by the provisions of Section 2896,
Sub-division 6, of the Revised Codes, the county treasurer is required
t0 keep all school moneys in a separate fund and to keep a separate
account of the disbursement, and under the provisions of Section 941,
the county treasurer is required to hold all school moneys as a special
deposit and to keep a separate account of the disbursement. Section
997, Revised Codes, provides that school moneys can be used for mo
other than school purposes as provided in the section. Section 6706,
Revised Codes, provides that money paid to the clerk of the court
must be by him deposited with the county treasurer and by the county
treasurer held subject to the order' of the court. The treasurer has no
authority to pay out school moneys or moneys deposited with him by
the clerk of the court, or any other trust fund except for the purposes
for which the fund was created, and when a warrant is presented
to. the treasurer for payment anu the same is noi paid for want of
funds, the treasurer must endorse thereon, “Not paid for want of
funds,” annexing the date of presentation and sign his name thereto,
and from that time until paid the warrant bears interest at 69 per
annum, (Sec. 2989, R. C.). The treasurer has no authority to pay
the warrant out of any special or trust fund and the board of county
commissioners has no authority to order him to do so. The same
principle applies with reference to -the institute fund (Sec. 951, R. C.),
moneys deposited by the public administrator (Sec. 3084, R. C.), and
all other special or trust funds in his possession.

Yours very truly,
ALBERT J. GALEN,
Attorney General.
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