
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL. 

School Trustees, Authority of Board to Let Contract for 
Digging a Well Upon Land Belonging to the Government. 
Board of SchooJ Trustees, Authority Of to Let Contract. 
School Trustees, Must Act as Board. 

T'he authority of school boards or other officers to bind th:: 
district by contract relative to school matters is controlled by 
statute and is such as is only conferred either expressly or 
by necessary implication by such statute. The trustees can 
only act as such at a meeting properly called and held and have 
no authority to act indi\·idually. 

"C nder the provisions of Sec. 875 th~ board might have auth­
ority to let a contract for the sinking of a well upon land 
owned by the district to prQcure water for the use of the 
school provided it was necessary, but would han no authority 
to let such contract· to sink a well upon land not owned by the 
district and under such circumstances the district could not be 
held liable for the contract. 

Mr. John Hurly, 
County Attorney, Valley County, 

Glasgow, Montana. 
Dear Sir: 

March 27, 1911. 

Your letter of March 24th has been received, wherein you state 
that in School District No. 20 of your county, bonds have been voteJ 
for the building of a "chool house. As yet the board of trustees has 
not acquired title to a site, but two of the n:;embers of the board em­
ployed a well digger to dig a well, upon h.nd belonging to the gov­
ernment and within the reclamation district, for $250.00, the board 
understanding that title to the land would afterwards be given to the 
district. You state you al'e not certain whether the letting of the well 
contract was done at a meeting of llle board, or whether the individual 
members simply authori'lecl the digging of the well. My official opinion 
is requested as to whethtr or not the contract for the digging of this 
well is one which is enforceable against the district. 

In reply, I will say, that it is a well settled rule of law that boards 
of trustees can only a·~t :!.S such at a meeting properly called and held, 
and that one or more of the individual members of the board cannot 
billd, the .board or act for it. The board must act as an entity and 
within the scope of its a'lthority. 

Williams v. CommiSSioners, 28 Mont. 365. 
Assuming, however, that the contract was let by the board at a 

meeting duly called fol' that .purpo')e, I am of the opinion that under 
the statement of facts contained in your letter, the district could not 
be held liable for the action of the board. 

The authority of schcol boards or other officers to bind the dis­
trict by contracts relative to school matters are controlled by statute, 
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and are such a3 are only conferred, either expressly or by necessary 
implication, by such st:ltute. 

Vol. 35 Cy;c. 949, and cases cited. 
Section 875, Revised Codes .of 1907, defines the powers of school 

boards. It is possible that under the provisions of subdivision 4, of this 
section, the board might have autl:>c:>rity to let a contract for the ~i~k~ 
ing of a well upon land owned by· the district to procure water for ·.ihe 
Use of the school, provided, the sink:ng of sLch well was necessary for 
that purpo3e. However, it is my opinion that the board would have no 
authority to let a contra~t to sink a well upon land not. owned by the 
district, and to which the district might never acquire title. The legis­
lature has very wisely seen fit to define the IJ(jwers and duties of school 
boards by express legislation upon the f'ubj~cl, and under no construc­
tion of the enumerated powers wOl11d a. board of 3chool tI"UlStees have 
authority to expend the ,1YJoney of the district for the sinking of a, weH 
upon land not owned by the district. 

Persons dealing with school boards are bound to a:scertain the 
limits of their authority as fixed by law and are therefore chargeable 
with notice of any Iimitd.tions thereon. 

35 Cyc. 951. 
You are therefore advised that under the circumstances' sta,~ed 

in your letter, t·he district cannot in my opinion be held liable', fq~ 
the C03t of the sinking )f the well. 

Yours very truly, 
ALBERT J. GALEN, 

Attorney GeiH)I;aL 

Horticulture, Board Of. Board of Horticulture, Dutie~ Of. 
Fruit, Applicability of Section 1924 To. 

Section 1924 of Chapter 121, 
fruit, simply to nursery stock. 
ments of nursery stock. 

Mr. M. L. Dean, 
State Horticulturalist. 

Missoula, Montana. 
Dear Sir: 

Laws of 19II does not apply to 
Section 1938 applies to all 'S1hip-

March 27, 1911. 

I acknowled.ge receipt of your letter of the 20th inst., as'king my 
construction of Section 1924 of Chapter 121 of the Session Laws of 
1911. The word "fruit" is contained only in the proviso of said" Sec­
tion 1924, and it is a rule of statutory construction that a promo refers 
exclu3ively to the antecedent clause of the section. T.he antec~dent 

clause of said Section 1924 refers exclusively to "trees, grafts, s<;ions, 
vines, or plants," and it is apparent that the word "fruit" in the pro­
viso was inserter! therein inadvertently, and for the reason above sta~ed 
the ap'peal provided for in said 3ection is Lot applicable to fnut; but 
simply to nursery stock, as above mentioned. 

With reference to Section 1938 of said act, it seems that this sec-
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