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Coal Mine Examiners, Authority of. Mine Foreman, Qualifi-
cations of. Fire Boss, Qualifications of. Mine Examiner, Quali-
fications of.

The board of mine examiners has no authority to examine
a person for a certificate of competency, or to issue such a
certificate, unless the applicant is a citizen of the United States.
A person holding a certificate issued by competent authority
of some other state, who desires a permanent certificate of com-
petency from the board of examiners must accompany his appli-
cation with credentials showing that he is a citizen of the United
States. Where a temporary certificate is issued to a mine fore-
man who has continually worked for more than one year for
the same company, the law is silent as to his qualifications as
to citizenship and age.

Helena, Montana, April 21, 1909.
Hon. A. C. Spencer, County Attorney, Red Lodge, Montana.
Dear Sir:
I am in receipt of your letter of the 20th instant, requesting an opin-
ion upon the following propositions:
1. Can a person, under the provisions of Chapter 69, Laws
1909, take the examination for a cbrtificate as mine foreman,


cu1046
Text Box


OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL. 89

or fire boss, or mine examiner, who has resided in the United

States for a period of more than five years and has taken out

his first papers but has not received his final citizenship papers.

If he can take the examinaiton, and passes, is he entitled to a

certificate at such time, or later, when he becomes a full citizen

of the United States?

2. In the month of February of this year, and before the
passage of the law contained in said Chapter 69, the state coal
mine inspector issued a certificate to a person who is not a
citizen of the United States but who is otherwise fully gquali-
fied under the law. Does this new law apply to the person receiv-
ing such certificate?

In answer to your first question, you are advised that under the pro-
visivas of said Chapter 69 a certificate of competency cannot be issued
to a mine foreman, mine examiner or fire boss unless he is a citizen of
the United States. And, Section 7 of that law provides that

“An applicant for examination for any certificate herein
provided for, beforg being examined, shall register his name with
the State Coal Mine Inspector and file with him the credentials
required by this act, to-wit, an aflidavit as to all matters of fact
establishing his rights to, and qualifications for, receiving the
examination.”

Therefore, it is apparent that before a man is entitled to be given
an examination by the Board of Examiners that he must satisfy them
that he is a full citizen of the United States; otherwise, he is not enti-
tled to take the examination, nor to a certificate of competency in case '
he did successfully pass the examination.

In answer to your second quéstion, you are advised that under said
Chapter 69 every pérson who acts as a mine foreman, mine examiner
or fire boss must have a certificate of competency issued by the Board
of‘Examiners, pursuant to the provisions of said law, and there is only
two cases in which they are entitled to such certificaté without exam-
ination. One is provided for by Section 5, where a mme foreman ‘has been

- continually employed for a period of one year precedmg ‘the approval
of this law by the same firm or corporation, in which case the Board of
Examiners may issue to him a temporary certificate w1thout examination,
which certificate is only good during the time that hé coﬁ'tx'nues to work
for the same firm; and the law in this case seems to be sﬂent as to the
person’s ciizenship or age.

Section 6 provides that the board may, in its discretion, issue certi-
ficates without examination to persons presenting, with proper creden-
tials, certificates issued by competent authority in this or other states.
Under this provision it is for the board to determine, tn the exercise of
its sound descretion, whether the person to whom a certificAte was issued
by the State Coal Mine Inspector in February possesses proper creden-
fials to entitle him to a certificate without further examination. The
question then arises as to what is meant by the phrase “proper creden-
tials,” as used in Section 6. Section 7 provides for the filing of “‘creden-
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tials” and defines the same as “all maters of fact establishing his rights
to and qualifications for receiving the examination.” Therefore, it
appears that by “proper credentials™ is meant an affidavit showing that
the person possesses the qualifications as to age, citizenship and char-
acter required by Sections 2 and 3 of the law. If a person does not pre-
sent credentials showing these qualifications he is not entitled to a cer-
tificate under Section 6.
. Very truly yours,
ALBERT J. GALEN,
Aftorney General.
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