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of $10.00 per acre, that you are prohibited from so doing by the pro­
visions of said chapter, which expressly states that all state lands must 
be sold at public auction, and sales at public auction, of course, mean 
sales to the highest bidder. 

Very truly yours, 
ALBERT J. GALEN, 

Attorney General. 

State Lands, Amount of Sales to One Person. Land Law of 
1909, Not Retroactive. Stae Lands, Rights of Purchaser After 
Assigning His Certificate. 

Chapter 147, laws of 1<)09, limiting the llumber of acres that 
can be sold to anyone person. is not retroactive, and, therefore, 
does not affect purchasers under prior laws. 

\iVhere a pUl"chaser of state lands has duly assigned his cer­
tificate of purchase he is in a position to again purchase a tralCt 
of land from the state, the same as if he had never theretofore 
made a purchase; prO\'idecl, of course, that his ass~gn111ent of 
the first certificate was to a person legally entitled to receive 
the same. 

Helena, Montana, March 24, 1910. 
State Board of Land Commissi::mers, 

Helena, Montana. 
Gentlemen: 

I am in receipt of your letter of March 21, requesting an opinion 
upon the following propositions: 

"Section 37, of chapter 147, laws of 1909, approved March 
19, pro·vide that 'not more than 160 acres of agricultural land 
susceptible of irrig1ation, and not more than 320 acres of 
agricultural land. not susceptible of irrigation, and not more than 
640 acres of grazing land or lands which. by reason of altitude 
are valuable only as ,hay land, shall be sold to one person, or 
company or corporation.' 

1. Query: Does this provision of the law require the state 
land register to take cognizance of sales made prior to the above 
enactment in computing the amount of land that .may be sold 
to one person, company or corporation? 

2. Should the purchaser, under the new law, assign his cer­
tificate of purchase to another party, will he be per.mitted under 
the law to purchase other lands from the state which added to 
his first purchase would exceed the limitation prescribed by 
the statute?" 
The only question presented in your first inquiry is as to whether 

said chapter 147 is retrospective, so as to affect persons who purchased 
land prior to its enactment. 
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Section 3, of the revised codes, lays down the general rule for the 
construction of the codes as follows: 

"No part of it is retrospective, unless expressly so declared." 
Eight Cyc., p. 1022, lays dOwn the general principal for the con­

struction of laws as follows: 
"Statutes not expressly made retrospective in terms are other 

wise construed, if possible." 
Many cases are cited in support of the above quotation from Cyc. 

Judge Story, in Society for Propagation v. Wheeler, 2 Gall., (U. S.) 1~5 

defined a retrospective law as follows: 
"Upon principal, every statute, which takes away or imparts 

vested rights acquired under existing laws, or creates a new obli­
gation, imposes a new duty, or attaches a new disability, in 
respect to transactions or considerations already past, must be 
deemed r~trospective." 
There is nothing in said section 37, or elsewhere in said chapter 

147, declaring that said law is to be retroactive. Therefore, under the 
general rules of construction it can not be held to operate on past trans­
actions, so as to attach a new disability or limitation on such past trans­
actions. Therefore, in our opinion, a person who had purchased lands 
from the state prior to the enactment of said chapter 147 is not, as a 
result thereof, prohibited from purchasing the full amount of each of the 
several classes of land permitted to be purchased by one person under 
said section 37. 

In answer to your second question, you are advised that when a pur­
chaser, under said chapter 147, has aSSigned his certificate of purchase 
to a person who is legally entitled to take such an assignment, that the 
original purchaser thereupon ceases to be a purchaser from the state, as 
his assignee becomes, in fact, the purchaser of the land described in 
such certificate of purchase. Therefore, if the original purchaser who 
has assigned his certificate of purchase, and the assignment has. been 
accepted and filed by the register of the land office, desires to again 
purchase a tract of land from the state, he is in position so to do, the 
same as if he had never theretofore made a purchase from the state. 

It is the intention of the law that no person shalJ acquire more of 
each class of land than that mentioned in said section 37, and under the 
above construction such intention of the law is fully carried out as the 
assignee of the first certificate of purchase acquires no more than th€ 
law allows to anyone person, and the purchaser who assigns the first 
certificate acquire under the second certificate of purchase no more than 
the law alJows anyone person to acquire. 

Very truly yours, 
ALBERT J. GALEN, 

Attorney General. 




