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Deaf and Blind School, Admission of Indian Children. Indian 
Children, Admission to Deaf and Blind School. 

Indian children living on a -reservation are wards of the gov­
ernment and are not citizens of this state and their parents do 
not pay taxes, therefore they should pay their tuition and 
board if admitted to the school the same as non-resident children. 

Helena, Montana, August 22, 1908. 
Hon. L. E. Milligan, 

Superintendent Montana School for Deaf and Blind, 
Boulder, Montana. 

Dear Sir:-
Your letter. of the 19th inst. received, in which you request an 

opinion on the following question: 
"Are deaf and blind Indian children of school age who reside' 

on the various Indian reservations in the state entitled to be' 
admitted to their board and tuition in the state school for deaf' 
and blind, or should they be admitted on the same footing 
as pupils from other states on the payment of board and, 
tuition ?" 

Section 1169, Revised Codes (Section 2343, Political Code), provides 
for the admission of non:residents of the state to the deaf and blind 
school. Subdiyision 11 of Section 482 of the Revised Codes (Section 
1211, Political Code), provides that "any person living upon an Indian 
or military reservation s·hall not be deemed to be a resident of the' 
state of Montana within the meaning of this chapter unless such person 
has acquired a residence in same colinty of the state prior to taking 
up his residence upon such Indian or military reservation." As Indian 
children living u.pon reservations are wards of the government, in our 
opinion they are not residents of the state of Montana and therefore 
must comply with the previsions of said Section 1169 of the Revised 
Codes in order to be admitted to the deaf and blind school of the state 
of Montana. 

Indian children are not subject to taxation and therefore contribute 
nothing towards the maintenance of this school and are no more entitled' 
to the free benefits of the school than are residents of other states. 

Yours very truly, 
ALBERT J. GALEN, 

Attorney General. 

Game Law, License for Hunting Bear, Etc. Game Law" 
License Issued Head of Family. 

License, for Hunting Bear, Etc. License to Head of Family. 
Who May Hunt Under. 

1\0 license is required under the game law to hunt exclusively 
for bears, mountain lions and coyotes. 
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Where a non-resident has procured a hunting license, the 
female members of the family, and the male members under 
twenty-one years of age, need not procure a license. 

Hon. O. M. Harvey, 
County Attorney, 

Dear Sir:-
Livingston, Montana. 

Helena, Montana, August 25, 1908. 

Your letter of the 24th inst. received, in which you request an 
opinion upon the following questions: 

1. Under the present game law; is a non-resident required 
to take out a license to hunt exclusively for bear, mountain lions 
and coyotes in this state? 

2. Does a license for a. non-resident, a head of a family. 
include his wife, or must the wife secure an additional license? 

In answer to your first question, you are advised that, in our opinion, 
no license is required from a non-resident to hunt exclusively for bear, 
mountain lions and coyotes in this state. However, your attention is 
called to the last sentence of Section 3 of Chapter 57, Laws 1905, 
which reads as follows: 

"The possession of a gun or rod in the fields, or in the 
forests, or on or about the waters 'of this state by any non­
resident of this state without first securing the Hcense required 
by this act, shall be prima fade evidence of the violation of 
its provisions, and any game warden or peace officer has the 
right to arrest any such party or parties without a warrant." 

If this part of said Section 3 is still in force, it would be necessary 
for the non-resident, if arrested with a gun· in his possession, to show 
that he was hunting only the animals mentioned above. 

The code commissioner, in compiling the Revised Codes of 1907, 
omitted all of Section 3, apparently upon the theory that Section 6 
of Ghapter 142, Laws 1907 (Section 1976. Revised Godes) , repeals said 
S'ection 3 by implication; but as there is nothing in said Section 1976 
which conflicts with the latter part of s'aid Section 3, we doubt the 
correctness of his construction. 

As to your second question, we find the law to be in great confusion. 
The last prQviso contained in Section 4 of said Chapter 57, Laws 1905, 
reads as follows: 

"Provided further, that a license, under the provisions of 
this act, issued to the head of a family, shall include therein 
all female members of his family, as well as all male members 
thereof under twenty-one years of age." 

Section 6 of the same act provides for non-resident licenses, and 
it would therefore seem that the proviso quoted above would apply with 
·equal force to Section 6, inasmuch as it says that "a license under the 
provisions of this act." 

However, the code commissioner omitted all of said Section 4 of 
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Chapter 57, Laws 1905, from the Revised Codes, presumably upon the 
theory that said Section 1976 of the Revised Codes, which was enaeted 
in 1907, repealed it by implication. But an examination of said Section 
1976 shows that it relates only to bona fide residents of the state, and 
while the provisions of said Section 1976 seem to indicate every bona 
fide resident of the state, regardless of age or sex, the question arises 
as to whether it applies to members of the families of non-residents, 
who are n(!t required to take out a license under the provisions of the 
proviso in Section 4 of said Chapter 57, laws 1905. 

In our opinion, the female members of a family, and the male 
members thereof under twenty·{me years of age, were not required to 
take out a license under said Chapter 57, where the head of such family, 
who was a non-resident, bad taken out one, and we do not believe that 
there is anything in Chapter 142, Laws 1907, which repeals the provision 
of said Section 4 of Chapter 57, so far as it relates to a family the 
head of which is a non-resident. 

As, to whether Section 6 of said Chapter 142, Laws 1907, (Section 
1976, Revised Statutes), repeals, by impiicatlon, said provisions of said 
Section 4 of Chapter 57, Laws of 1905, wherein it authorizes female 
members and male members under twenty-one years of age of a family 
to hunt without a license, when the ,head of the family, who is a bona fide 
'resid'ent of this state, has a license, is not raised by your question, and 
we do not care to pass upon it at this time. Therefore, until such time 
as the construction of the law is settled by the courts, we would advise 
you to hold that, where a non-resident, who is the head of a family, has 
procured a licens'e, the female members of the family and the male 
members' under twenty-one years of age, may hunt without procuring 
,a licnse. 

Of course, as to the non-resident's fishing license, provided for in 
Section 2 of said Chapter '142, Laws 1907 (Section 1982, Revised Codes), 
there is no exemption for the female membe'rs or male minors of 
the family. 

Yours very truly. 
ALBERT J. GALEN, 

Attorney General. 

County Treasurer, Liability of Acts of Deputy. Limitations 
-of Actions, on Official Bonds. 

The county treasu-rer and his bondsmen are liable for viola­
tions of official duties by a deputy treasurer. Actions against 
the treasurer and his bondsmen for such violations must be 
,commenced within two years from the commission of the act. 
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