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Assessment of Banks, Deductions for Government Bonds.
Bank Stock, Assessment Of.

Shareholders in national or state banks are entitled to no
reduction on the valuation of their shares of stock for govern-
ment bonds owned by the bank.
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Helena, Montana, August 1, 1908.
Hon. J. W. Speer,
County Attorney,
Great Falls, Montana.
Dear Sir:—

Your letter of August 1st received, in which you request an opinion
upon the following question:

“Is a state bank entitled to deduct from its capital stock,
the amount invested in government bonds, in arriving at the
proper assessed valuation of the capital stock? The Cascade
Bank of this city claims that it should be entitled to deduct
from: the cash value of its capital stock, $25,000, which said
bank has invested in government bonds.”

We also received, on the same' date, a request from Hon. Thomas
Nelson ‘Marlowe, county attorney at Missoula, Montana, for an opinion
as to whether a national bank, which has a part of its capital stock
invested in government bonds of the United States, has a right to
deduct the amount so invested, in determining the valuation of the
bank’s assessment.

As these two requests for opinions involve the same principle of
law, we will answer them both in one opinion.

In the case of the Daly Bank & Trust Co. vs. Board of County
Commissioners, 33 Mont. 101, our supreme court has laid down the
rule for taxing state banks, as follows:

“To the extent that the capital stock is represented by
property belohging to the state bank or trust company, and
which properly is liable to taxation, to that extent the stock
of that bank or trust company is not taxable. The real and
personal property of a state bank or trust company is tc be
assessed as are the same Kkinds of property belonging to natural
persons. ‘All taxable properfy must be assessed at its full
cash value.” (Section 3690, Political Code.) Stocks of a state
bank or trust company fall within the definition of the term
‘property’ as given in Section 17 of Article XII of the constitution
above, ‘and in Section 3680, Subdivisions 1 and 4 of the Political
Code, and are to be assessed to the owners at their full cash
value, except to the extent that that value is represented in
property which is assessed to the bank or trust company.
(Section 17, Article XII, above.) = * *

“However, as that section of the constitution is in the
nature of a prohibition, it is so far self-executing as to prokibit
the assessment upon the stocks of a bank or trust company
of any greater valuation than the full cash value of such stccks,
less the amount of the property representing that stock, which
which is assessed to the bank or trust company itself.”

Section 3691 of the Political Code, (Section 2503, Revised Codes of
Montana), provides the method of taxing national banks and the stock-
holders thereof. Thiz section fully complies with the provisions of
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Section 5219 of the U. S. Revised Statutes, which authorize the taxatior
of stockholders and national banks by the state, in the manner provided
by said section.

Under the laws of this state, as construed by our supreme court
above, providing for the taxation of state banks, and also, under the
provisions of said Section 3691 of the Political Code, providing for the
taxation of national banks, it will be notficed that the shares of stock
in each instance are taxed to the individual stockholder, at their actual
value, after deducting the property otherwise taxed to the bank itself.

In the case of state banks, the property taxed to the bank itself
is the real and personal property belonging to the bank; while in the
case of national banks, the only property taxed to the bank is the real
property belonging to the bank. This brings us to the question submitted
in the above requests, viz: Can the stockholder make deductions fromw
the actual value of his shares of stock for United States bonds which
are owned by the bank and not taxed to the bank itself?

This question has been before the state courts and the supreme
court of the United States many times, and so far as we are able to
find, in every instance it has been held that the stockholder is not
permitted to have the value of the bonds held by the bank deducted,
in determining the actual value of his shares of stock.

In the case of Palmer vs. McMahon, 133 U. S. 660, a statute of New
York almost identical with said Section 3691, was construed, in passing
upon the same question presented above. In that case the court said:

‘““We have decided that so much of the capital of the national
and state banks as is invested in United States securties, cannot
be subjected to state taxation; but that shares of the bank stock
may be taxed in the hands of their individual owners, at their
actual, instead of their par value, without regard to the fact
that part or the whole of the capital of the corporation might
be invested in United States securties.”

People vs. The Commissioners, 4 Wall. 244.

Exchange National Bank vs. Miller, 19 Fed. 372.

Frazer vs. Seibern‘et al, 16 O. State 614.

Owensboro Nat. Bank vs. Owensboro, 173 U. S. 664.

For a full collection of authorities on this question, see annotations
to Section 5219, U. S. Revised Statutes, in Vol. 5, Federal Statutes An-
notated, page 157.

Nor does the fact that government bonds, owned by private individ-
uals, are exempt from taxation, make an unlawful discrimination against
stockholders owning shares of stock in a state or national bank which
owns government bonds.

Exchange Nat. Bank vs. Miller, 19 Fed. 372.

People vs. The Commissioners, 4 Wall. 244,

Mercantile Bank vs. New York, 121 U. S. 138.

National State Bank vs. City of Burlington, 119 Ia. 696.

You are therefore advised that neither the stockHholders of a state
or national bank are entitled to deductions for the amount the bank

°
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itgelf has invested in United States bonds; but that on the other hand,
the assessor, in determining the actual value of the shares of stock,
must include the amount the bank itself has invested in such bonds,
as the only deduction allowed in determining the actual value of the
shares assessed to the stockholders, in the case of state banks, is the
value of the real and personal property oitherwise assessed and taxed,
and in the case of national banks, the value of the real estate otherwise
assessed and taxed.

Of course, what is said in the preceding paragraph has nothing
to do with the right of the bank to make deductions of solvent debts
from solvent credits, in the manner pointed out in the case of the Daly
Bank & Trust Co. vs. Board of County Commissioners, cited above.

Yours very truly,
ALBERT J. GALEN,
Attorney General.
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