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School Districts, Abandonment or Suspension Of.

A school district once created cannot be abandoned. The
district will remain, even though there be no school children
therein or necessity for a school, and the moneys belonging to it
will be held to its credit by the county treasurer. The school
district may, under such condition, be suspended to await the
action of the people resident within the district. However, such
a district may be added to one or more adjoining districts, or its
boundaries enlarged, and the moneys thereof transferred to such
newly created district, as provided by Sections 1752, 1753 and
1754 of the Political Code.

March 14, 1905.
Hon. W. E. Harmon, Superintendent of Public Instruction, Helena,'Mon-
tana:

My Dear Sir:—I am in receipt of your favor of the 10th, asking
opinion from this office upon the following questions:

1. Can a school district be abandoned, and if so what becomes of the
moneys belonging to the district? ’

2. Could a district be inoperative for a time, owing to the lack of
children, and become operative again after a year or two when the dis-
trict will have children of school age?

Both of your questions involve an application of the same legal prin-
ciples, an{ I shall, therefore, answer them both together.

‘When a school district is once created it cannot be abandoned, the
boundaries changed nor the moneys belonging to it diverted, save and
except as provided by Article III, Title III, Part III of the Political Code.
In the event that there are not sufficient children in the school district to
justify the maintenance of a school, the funds should be held by the
county treasurer until such time as school is re-opened in the district
or the boundaries of the district changed and the moneys transferred to
the new district in accordance with such change of boundaries.

Under Section 1880, of the Political Code, it is made the duty of the
county treasurer to receive and hold all money belonging to a school dis-
trict as a special deposit and to keep a separate account of disbursements.
The moneys cannot be expended except on express authority of law, and
so long as school is not taught in the district, and the bounds of the dis-
trict are not changed, clearly all moneys belonging to the district are
by the treasurer held inviolate and the district stands unchanged waiting
action by the people resident therein.

Under the provisions of Section 1752, of the Political Code, bound-
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aries of a district can be changed or two or more districts united
in one, upon following the directions therein contained; and
by Sections 1753 and 1754 provision is made for the transfer of money be-
longing to the old school district territory to the néw.

The sections to which I have referred you above seem very clear and
should guide you in dealing with the questions you present.

Yours very truly,
ALBERT J. GALEN,
Attorney General.
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