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Licenses, Liquor. Women, Issued To.

Women who engage in the sale of intoxicating liquors should
be required to pay licenses, the same as any other person, as no
distinctions are made, and no prohibition against their engagmd
in such business.

Helena, Mont., August 31, 1906.
Hon. Roy B. Ayers, County Attorney, Lewistown, Mont,.

Dear Sir—Your letter of August'loth, requesting opinion of this
office upon the following question, received: '

Should the County Treasurer collect licenses from women who en-
gage in the sale of spirituous, malt, or fermented liquors or wines?

Section 4043, Political Code, provides that:

“A license must be procured immediately before the commencament
of any business or occupation liable to a license tax from the County
Treasurer of the county whers the applicant desires to transact the
same,” etc.

Section 4063 of the same Code, as amended by Chap. 82, Laws of
1905, provides that:
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“Every person who sells spirituous, malt or fermented liquors or
wine, in less quantities than one quart, must obtain license from the
County Treasurer, as described in this chapter, and make therefor the
following payments,” etc.

These sections make no exception for women who engage in such
business. The first section quoted provides that a license must be pro-
curad before the commencement of any business liable to a license, and
the second section provides that “every person” who sells liquors of any
kind must obtain a license from the County Treasurer.

There is no law prohibiting women from engaging in the business
of selling liquor; therefore, if they do engage in such business, they
should be compelled to pay the license the same as any other person.

The fact that the County Treasurer may sucpect, or have reason
to believe, that the women to whom he issues the licenses may sell
liquor in some place frequented by other females, 50 as to constitute
a violation of Section 537 of the Penal Code, would make no difference
in the issuance of the licenses. TUnder the law, a woman has no right
to engage in the sale of liquors without first procuring a license. If she
then violates another law by permitting women to frequent the place
in which she engages in such business, that is altogether a different
question and has nothing to do with the issuance of the license for the
sale of liquor. '

Very Truly Yours,
ALBERT J. GALEN,
Attorney General.
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