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Licenses. Licenses, Annulment of by Conviction.

County Commissioners have no authority under Chap. 1, Laws
1905, to revoke licenses of a Retail Liquor Dealer doing business
in a town of more than 100 inhabitants,

Under Sec. 4051, Pol. Code, conviction of a retail liquor dealer
for violating laws relating to gambling or sale of intoxicating
liquors is a revocation of the license.

Helena, Montana, June 28th, 1906.
Hon. A. J. Walrath, County Attorney, Bozeman, Montana.

Dear Sir: Your letter of the 26th inst., requesting opinion of this
office, received.

The first question submitted by you is whether the board of county
commissioners, under Chap. 71, Laws of 1905, have authority to revoke
the license of a retail liquor dealer doing business in a town of more tnan
100 inhabitants and who has been convicted of selling intoxicating liquor
to minors. You state that you have advised the commissioners that they
have no authority to act under such law in such a case. In this you
were correct, as said Chap. 71 relates only to retail liquor dealers doing
business in towns, villages or camps, etc., where the population is less
than 100.

Sec. 4051 of the Pol. Code, however, is a general - law and applies to
all persons to whom licenses have been issued. This section provides
that “the conviction of any person for a violation of the laws in relation to
gambling or the selling of intoxicating liquors, is a revocation of the
license to such person.”” TUnder this section, the moment the man is
convicted the license is revoked without any further action on the part
of any officer or board. If the man continues to sell liquors after having
beén convicted of violating the gambling law or ‘any of the laws relating
to tha sale of intoxicating liquors, he is conducting such business without
a license and in a prosecution -for conducting a business without a
license all that would be necessary to introduce in evidence, would be a
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certified copy of the record of conviction and evidence showing thai he
had engaged in such business since the date of such conviction.
However, it would do no harm and would keep the records in better
shape to have a certified copy of the conviction of a person for violating
the gambling law or laws relating to the sale of intoxicating liquors
filed in the office of the county treasurer of the county where the person
convicted-was engaged in business in a city or town of over 100 popula-
tion. Upon the filing of such certified copy of the record in the office
of the county treasurer, he would be authorized to make an entry in his
license books to the effect that the license theretofore issued to the
person convicted was revoked by reason of such conviction. In such a
case, no action by the board of county commissioners is necessary.
Very truly yours, . [
ALBERT J. GALEN,
Attorney General.
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