348 OPINIONS OF ATTORNEY GENERAL.

National Guard, Allowance For. Inspection of National Guard.
State Board of Examiners, Allowance National Guard
Made For.

A military organization mustered in after the last State Inspec-
tion, and not inspected prior to the 3oth of May, is not entitled to
any portion of the annual appropriation for company expenses
for the current year.

Helena, Montana, June 5th, 1906.
Hon. Joseph K. Toole, Governor, Helena, Montana.

Dear Sir: Pursuant to your request for an opinion of this office as to
“Whether a company of the National Guard mustered in after the last
State Inspection i3, under the law, entitled to its quota of the annual ap-
propriation for .company expenses for the current year”, we respect-
fully submit the following:

Section 35 of the Act of March 9, 1897, relating to the National Guard,
Laws of 1897, page 1‘49, provides in substance that the National Guard
shall be inspected between the 1st day of April and the 30th day of May
in each year; that this inspection shall be made by an officer detailed
by the Governor; that the inspecting officer shall notify the respective
organizations of the time and place when they shall assemble for such
inspection. ‘The Inspecting Officer shall make a report to the Adjutant
General and the Adjutant General, after examination of this report shall
also report to the State Board of Examiners with reference to the stand-
ing of each organization, and the State Board of Examiners shall then
allow to each company which “is fully up to the standard required” the
sum of $400, ete.

It is apparent from this law that the allowance made by the State
Board of Examiners is 'based upon the report made by the Adjutant
General and that the report of the Adjutant General is based upon, the re-
port of the Inspecting Officer which is based upon the inspection made
by him between the 1st of April and the 30th of May of each year. Com-
panies and organizations coming into existence after this inspection can-
not be mentioned in such reports as ‘“fully up to the required standard
of numbers, discipline and efficiency,” and the State Board of Examiners
have, therefore, no authority to make the allowance, for this allowance
is based upon information given to the Board by these reports.

Very truly yours,
ALBERT J. GALEN,
Attorney General.
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