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County Commissioners, Powers of. Town Lots, Assessment of
as Acreage.

Where a piece of land has been regularly platted for addition
to a townsite, the plat approved by the council and duly recorded,
the lots must be assessed as town lots, and the county commis-
sioners have no authority to order or direct that they be as-
sessed in any other manner.

Helena, Montana, March 28th, 1906.

Hon. H. 8. Green, County Attorney, Great Falls, Montana.

Dear Sir:—Your letter of the 26th inst. requesting opinion of this
office received. From your letter it appears that the facts are as follows:

“A piece of land had been platted regularly and had once been placed
on the market, and, since that time the objeect of the parties in platting
the land had been abandoned, and they therefore desired to have it re-
duced to acreage.”

The question submitted being as followa:
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“Has the board of county commissionars power, or authority at the
request of the owner of such platted addition, or the lots or parcels there-
of, to vacate the same, or to declare such lots as acreage property for
the purpose of assessment?”

From the statement of facts in your letter, it appears that this addi-
tion has been regularly platted, the plat accepted by the city council and
duly recorded with the county clerk.

Such heing the case, the lots, streets and alleys of this addition
come under the jurisdiction of the town or city council, and the only
authority we find in the statute authorizing the discontinuance of a street
or alley in a city or town, is that given by Sec. 5030 of the Political Code
to the council of such city or town.

Sec. 3724 of the Political Code, among other things, expressly provides
that the county assessor must specify in separate columns “city and town
lots, and number of lot and block, according to the system of numbering
in such city or town, and improvements thereon.

When an addition to a city or town has been regularly platted, ac-
cepted by the council, and recorded in the offiee of the county clerk, such
addition becomes a part of such city or town.

Secs. 3780 to 3780, defining the duties of the county board of equaliza-
tion, nowhere give such board authority to change the description of prop-
erty that has once been surveyed and platted into town lots, nor do we
find any authority vested in the board of county commissioners to vacate
duly platted additions to cities or towns, or to change the description of
the land 'so pplatted for the purpose of assessing the same.

It is well settled that a “board of commissioners has no power other
than is derivable expressly or by necessary implication from the provi-
sions of the statute defining their powers.”

State v. Coad, 23 Mont. 137.

You are, therefore, advised that the board of county commissioners
has no authority to order or direct that this property should be assessed
in any other manner or under any other description than that of city
or town lots as described in the plat on file.

Very truly yours,
ALBERT J. GALEN,
Attorney General.
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