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Assessment. Assessor, Duties Of. County Commissioners,
Powers Of.

Under Section 3732, and Division 25, Section 4320, Political
Code, County Commissioners have authority to have the County
Surveyor survev land in a town or city which has not been platted
into lots and blocks, and to make out descriptions by metes and
bounds of the different tracts or parcels.

It is the duty of the Assessor to procure correct descriptions
of all real estate assessed by him and to assist him in so doing
he should resort to and use the maps furnished by the board of
county commissioners.  When the board have furnished the
assessor maps and correct descriptions by metes and bounds,
their duty ceases, and it becomes the duty of the assessor to make
copies of such maps and descriptions, if he deems it ncessary, in
order to procure correct descriptions of the land assessed by him.

The commissioners have no authority to employ persons to do
the work that should be done by the assessor, and any contract
made by them for such work is in excess of their authority and
not a proper charge against the county.

. Helena, Mont., Jan. 27th, 1906.
Board of County Commissioners, Silver Bow County, Butte, Montana.

Gentlemen:—Your letter of the 2uth inst., raquesting opinion of this
office, received.

From the facts stated in your letter it appears that there are over
two thousand parcels of real estate in Silver Bow County which are
described and can only be described by metes and bounds; that in the
past the greater part of such property was assessed under erroncsous
descriptions and, consequently, the taxes were lost to the county and
state; that to remedy this evil the commissioners employed the County
Surveyor to survey parcels of real property which are used for townsite
purposes and not of record and make tracings of the same, and also em-
ployed Mr. John H. Simpson to make four copies showing the metes and
bounds of such property, and such maps and correct description of the
property were then turnad over to the county assessor and used by him
in making proper descriptions and, thereb&, legal assessments of the
property; that this procedure has been followed for the past three years;
that this year a.coniract was let to make and correct all tracings up to
date and make blue prints of tne same for the use of the assessor, and
also to furnish four typewritten copies of the correct descriptions of all
property described by 'metes and bounds in this county; that said copies,
giving correct descriptions by metes and bounds were made and deliv-
ered to the county commissioners according to such contract that the
claim for said work was disallowed by the county auditor pursuant
to an opinion of the county attorney, upon the ground- that he could
find no authority or statute for the allowance of such claim.



OPINIONS OF ATTORNEY GENERAL. 287

In connection with the above facts, the following questions were sub-
mitted upon which an opinion of this office is asked:

First:—“Have the commissioners power to have made surveys, maps,
metes and bounds descriptions of all property in the County which are
not described by legal subdivisions or lots or blocks?”

Second:—“Have the county commissioners power to have typewritten
copies made of the last year’s assessment roll, such copies being neces-
sary, absolutely, for the use of Deputy Assessors while they are assessing
property?”’

Third: —"“Have the county commissioners power to employ the County
Surveyor to make such surveys as designated above?”

We will answer the first and third questions together. In order that
legal assessments may be made upon which a valid sale of the property
could be'had in the event that the taxes were mot paid, it is absolutely
necessary that correct descriptions of the property assessed should be
procured, and it is the duty of the assessor to procure correct descrip-
tions of all property assessed by him. 1In order to assist the assessor
in procuring correct descriptions, it is provided by Section 3732, Political
Code, that “The board of county commissioners must provide maps for
the use of the assessor, showing the private lands owned or claimed in
the county, and, if surveyed under authority of the United States, the
divisions and subdivisions of the survey. Maps of cities and villages,
or school districts, may in like manner be provided. The cost of making
such maps is a county charge, and must be paid from the county general
fund.” .

If real estate has not been surveyed under authority of the United
States, or if townsite have not been platted, from which the surveyor ‘may
make such maps, there is no question but what the county commissioners
would have authority under this section and also under Division 25 of Sec.
4230 of the Pol. Code to employ the county surveyor to make surveys in
order to secure the necessary data from which he could prepare the maps
required by said section to be furnished for the use of the assessor.
And where the land must of necessity be described by metes and bounds,
it would be necessary in connection with such map, and in order to make
it of assistance and use to the asstssor, to have the descriptions of each
parcel written out by the surveyor or some other competent person, and
attached to and made a part of the map. This map, together with the
description of the metes and bounds of tne property surveyed and desig-
nated by proper figures or letters on the map, should be filed away and
become a permanent record of the county. The county surveyor may be
employed to prepare such map and descriptions of the land, the survey
of which is shown thereon. This map, and the descriptions by metes
and bounds, having been prepared and filed as a record of the county, the
questions then arises as to the duty of the county assessor in connection
therewith, and this brings us down to question number two submitted
by you.

Section 3701 of the Political Code provides that the assessor must
require from each person a statement under oath setting forth specifically
all the real and personal property owned by such person or in his posses-
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sion or under his control, which statement must be in writing, and, among
other things, must show the exact description of all lands in parcels or
subdivisions, etc. ’

Section 3703 provides that “the assessor may fill out the statement at
the time he presents it, or he may deliver it to the person and require him
within the appointed time to return the same to him properly filled in.

Section 3705 provides that in the event of a person refusing to give
under oath, the statement provided for by Section 3701 and 3703, that
the assessor may note the refusal on the assessment book and thereafter
make an estimate of all of the property of such person.

Section, 3727 provides that the assessor must, when directed so to do
by the board of county commissioners, in a map book, make a plat of
the various blocks within any incorporated city or town and mark thereon
in each subdivision, the name of the person by whom it is owned. Under
this section there can be no question but what the commissioners would
have authority to direct the assessor to make a plat showing the various
parcels or blocks of land within any incorporated city or town as shown
by the map made by the surveyor describing such parcels by metes and
bounds and mark on each parcel the subdivision of such map the name
of the person to whom it is assessed.

Section 3789 provides that the board of county commissioners may
direct the assessor to assess any taxable property that has escaped as-
sessment, or to add to the amount, number or quantity of property when
a false or incomplete list has been rendered, and to make and enter a new
assessment (at the same time concelling the previous entries), when any
assessment made by him is deemed by the board so incomplete as to
render doubtful the collection of the tax, provided that before such new
assesment is made under the direction of the boara, that notice is given
as required by said section.

All of the sections cited above clearly show that it is the intention
of the law that the assessor shall make valid assessments and that it is-
his duty to see that the descriptions of the land assessed are correct and
that where he fails in this duty in the first instance, that the board of
county commissioners, under tne provisions of Section 3789, can direct
him at the time of the meeting of the county board of equalization, to do
his duty by making and entering new assessments, should they find that
the original assessments made by him are so incomplete as to render
doubtful the collection of the tax. The duty of the county assessor is
not merely to receive the statement of property owned by a taxpayer,
a3 mentioned in Section 3701, and thereafter to enter the same upon the
assessment book without making any effort whatever to ascertain
whether the description of the property as given by the taxpayer in such
statement is correct or not. If the assessor’s duty was merely to take
the statement or list as given by the taxpayer, without making any in-
vestigation as to the correctness of the description of the property, then
any taxpayer who wished to invalidate his assessment could make out his
list, incorrectly describing the location of his property and thus avoid
the payment of his taxes, unless the incorrect description was later dis-
covered by the board of equalization and the correction made as pro-
vided by Section 3789.
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As was said in ¥alsenthal v. Johson, 104 Ills., p, 24:

“The assumption seams to be that the schedule returned by appel-
lants was the assessment, and tonat the larger sum placed on the asses-
sor’s books was an alteration of the assessment. This is not true. The
assessor, and not the taxpayer, makes the assessment. The latter iz
required to make and return the schedule to enable the assessor to per-
form the duty of assessing the value of the property. . Until the assessor
approves the schedule, or makes a new one and fixes the valuation of the
property there is no assessment. The act is official, and must be per-
tormed by the assessor.”

Welty on the law of assessments, Section 4, says:

The list, we have already seen, is not conclusive upon the assessor
as to values. It is not conclusive upon him in any other respect, being re-
quired only in aid of the assessment, unless specially made so by statute.
If he ‘has knowledge of property overlooked or not included, or in case
of real estate if the description be defective, he may both include the
omitted property and assess, with proper description, the property de-
fectively described in tne list.

Where the records of the county show the correct descriptions of
real estate, or where the county commissioners have had parcels of land
surveyed and descrioed by metes and bounds, and such survey and de-
scriptions filed-as a record of the county, it certainly becomes the duty
of the assessor to resort to such records for the purpose of ascertaining
the correct descriptions of the land assessed by him.

‘When the board of county commissioners have provided the maps
required by Section 3732 and have had the land which has not been plat-
teu, surveyed, and tne descriptions thereof by metes and bounds written
up and filed with sucu maps, their duty ceases and it then becomes the
duty of the county assessor to take such maps and descriptions by metes
anu bounds and use them in connection with tha assessment lists for the
purpose of determining the correct description of all land assessed by
him. 1 it is necessary, in order to procure ithese correct descriptions,
for the assessor to have copies from the last year’s assessment roll, or to
make copies of the descriptions by metes and bounds theretofore prepared
by the surveyor, he and his deputies must perform this work as a part of
their official duty. From the time that the assessor turns over his book
to the county clerk in August, until the first Monday of the following
March, when he begins to make the assessment for the next year, he
and his aeputy have practically nothing to do other than to look up
the records, make copies of the old assessment rolls, if necessary, and to
procure such other data and information as will enable them to enter
correct descriptions of all land assessed by them when they begin making
assessmernts on and after the first Monday in March. It is a well estab-
lished principle of law that where any particular duty is imposed upon
a public official and his deputies, that no other public official or board
of pubu.c omcials, have authority to contract with, or to authorize any
other person than such oificial and his deputies to perform such duties.

You are, therefore, advised that you have authority to employ the
county surveyor to survey parcels of land which have not been surveyed
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or platted into townsites, and to have propar desscriptions thereof by
metes and bounds filed with such map, and that the necessary expenses
incurred in. making such map and preparing such descriptions are a
proper cnarge against the county, but, when you have done this, your
authority ceases in such matter, for if you appoint any person to make
copies of these descriptions, or to make copies of the old assessment roll,
you are in effect, appointing a man to perform duties that the law re-
quires the county assessor and his deputy to perform, and to that ex-
tent are appointing a special deputy assessor, which you have no author-
ity to do, for the reason that the county assessor appoints his deputies and
the number of such depuiies is limited by Section 4602 as amended by the
laws of 1905, page 165.

Therefore, any contract entered into by the board of county com-
missioners with any person to perform work which is part of the official
duties or tne county assessor and his duly appointed deputies, is in excess
of the authority conferred upon the board of county commissioners upon
not a proper charge against the county.

Respectfully submitted,
ALBERT J. GALEN,
Attorney General.
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