284 OPINIONS OF ATTORNEY GENERAL.

Taxes of Incorporated Towns and Cities, County Treasurer,
Duties Of.

Where the county treasurer, under Section 4870, as amended by
laws of 1897, page 224, collects taxes for incorporated towns or
cities, he should settle with and turn the same over to the treas-
urer of such town or city when so directed by an order or resolu-
lution signed by the mavor and clerk of the town or city. Divi-
sion 5 of Section 4350 of the Political Code does not apply to such
taxes, as they are in no sense county moneys. Taxes levied by
incorporated cities or towns distinguished from those levied by
the county commissioners for volunteer fire companies,

Helena, Mont., Jan. 30th, 1906.
Hon. C. R. Stranahan, County Attorney, Boulder, Montana.

Dear Sir:—Your letter of the 22nd inst., in which you ask an opinion
as to the authority of the county treasurer to turn over money collected
by him pursuant to a tax levy made by an incorporated town or city for
municipal purposes, received.

Sec. 4870 as amended by the laws of 1897, page 224, provides that
county treasurers must collect the taxes levied by all cities or towns in
their respactive counties except where cities of the first and second
class may provide by ordinance that the City Treasurer shall collect the
same.

This money is, in no sense, county money, and belongs exclusively to
the municipal corporation which made the levy upon which the taxes
were collected by the county treasurer.
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Therefore, division 5 of Section 4550 of the Political Code which pro-
vides that the county treasurer must ‘‘disburse the county moneys only
on county warrants issued by the county clerk based on orders of the
county commissioners does not apply.

Taxes collected for an incorporated city or town are not governed
by sub-division 5 of Section 4350 any more than taxes levied by and col-
lected for the state. Sec. 3990 of the Political Code provides that the
county treasurer must settle with the State Auditor and pay over to the
State Treasurer all money belonging to the State.

Where taxes are levied by the officers of a municipal corporation
other than a county, and the county treasurer is by law authorized to
collect such taxes for such corporation, he is simply “the agent of the
corporation for the purpose of collecting and disbursing the money and
must account for and turn over the moneys so collected to the officer of
the corporation authorized by law to receive the same.

The law does not expressly provide the manner of settling with and
turning over to the town or city treasurer, the taxes collected for an in-
corporated town or city by the county treasurer, but division 1 of Sec-
tion 4768 of the Political Code makes it the duty of the town or city
treasurer to receive the moneys that go to the city or town, either from
taxation or otherwise, and to pay the same out on warrant of the mayor
drawn in accordance with law.

Therefore, in our opinion, it is the duty of the county treasurer to
turn over to the treasurer of incorporated cities and towns of his county,
all taxes collected by him pursuant to levy made by such cities and towns
upon his receiving an order or resolution signed by the mayor and clerk
dire.ing him so to do.

The principle of law announced in the opinion given to you by this
office on September 12, 1905, relating to taxes levied for volunteer fire
department under Section 3237 of the Political Code does not apply, as
suggested by you in your letter, to taxes collected by a county treas-
urer for a city or town pursuant to a levy made by the officers of such
city or town. The taxes levied under Section 3237 for volunteer fire
companies, is levied by the county commissioners and not by the officers
of a separate and distinct municipal corporation.

The law does not authorize the treasurer of such volunteer fire com-
panies to receive the taxes collected under such levy, and no provision
i3 made by the Chapter relating to volunteer fire companies for the dis-
bursing by the officers of such companies of the money collected under
the tax levy made by the county commissioners. Therafore, the money
so collected must remain under the control of the county commissioners
and can only be paid out by the county treasurer as other moneys which
are under the control of and disbursed by order of the county commis-
sioners. There is a clear distinction to be made between taxes levied
by the county commissioners for volunteer fire departments and taxes
levied by a municipal corporation for municipal purposes.

Very respectfully,
ALBERT J. GALEN,
Attorney General.





