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tieil, ail sufficient reference has been made to them in the other opinion.;; 
rendClred by this office harein referred to, and we are unable to find any 
authority to sustain an affirmative reply to this question other than the 
Cook case herein above cited. If the unused balance of an appropria' 
tion -made for a specific purpoile for the year 1905 can 'be transferred to tha 
appropriation made for 1906 and used for expenses incurred in 1906, we 
can sae no good reason, under the law or on principle, why legal 
obligations incurred in 1905 cannot b-a paid from ilie 1906 appropriation 
when the same is available, ,and we therefore hold, and you are 'advised, 
upon authority of our Supreme Court d"aciilion above referred to that, 
when the fiilcal year 1906 49 r'Clache:d, and the moneys appropriated by the 
legiillative assembly for that year are available for the payment of specifiC 
items of 'axpense, that unpaid bills for 1905 ,approved or 'not paid because 
of ,the exhaustion of th-a appropriation of tha.t year, may properly be paid 
from the moneys appropriated for like purposes for the year 1906. 

Respectfully submitted, 
ALBERT J. GALEN, 

A.ttorney General. 

County Treasurer-Official Bond Of-Bond from Bank. 

A Coun.ty Treasurer is liable for the loss of public funds except 
when the loss is occasioned by the act of Goa or the public 
enemy, or where a statute has expressly provided that the ,funds 
shall be deposited in some bank. 

Under Section 4367 as amended by Chapter 5, laws of 1903, 
the depositing of money in a bank is optional with the treasurer. 
If he does so deposit it and take a bond from the bank, it does 
not rel'ieve him and his bondsmen from, liability on the official 
bond. 

Helana, Montana, Jan. 6th, 1906. 
Hon. T. J. Porter, Couruty Attorney, Miles City, Montana. 

Dear Sir:-Your 'l'atter of the 29th ult., received, in which you ask 
for an opinion as to whether the County Trea;;urer's bOll'd to the County 
would be liable for any los;; by reawn of the frui.Jura of a barrk where the 
county treasurer htad depoSited money in iluch bank and taken a bond 
from tira bank 'as required by Section 4367 of the Politkal Code as 
amended by Chapter 5, Laws of 1903. 

Aa a general rule, ,public officials who have the handling of public 
funds are 'held to a strict accountability, and the only conditions upon 
which the treasurer and his 'bondsmen :are not held Uable for ,tJhe los'S of 
public morrey.;; is whera the 10ilil is occailioned by the act of God, or the 
public "anemy, or where the county treasurer has been required tJo deposit 
the money in some depository pursuant to an express' provision of th'a law. 

In the casa of City of Livingilton v. Woods, 20 Mont. 92, it was held 
that the traasurer and hiil bond5men were not liable for the loss of 
money deposited in the Livingston National Bank, for the reason that 
the ordinance of the Oity of Livingston and also the general law, re-
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qui red the city treasurer to deposit all money in' his name, as treasurer, 
in some bank, and that, so long as h'il used reasonable diligence and de­
posited the money in a bank of good standing and reputation, that he 
had exercised good business caution 'and prudence and was w,ithout fault 
or negligence, and, therefor':), could not b'il held liablil for the loss of 
such money by the failure of such bank. You will notice in the above 
case that the supreme court of this state has not follawed the general 
rul',:) as to strict accountability of public officilrs for Ithe loss of public 
funds. However, their decision iil base'd alomst wholly upon the case 
of U. S. v. Thomasoited therein, and that case wail one in Wihich the 
funds were lost through the act of the public enemy, so we do not bil­
lieve that the case of thil City of Livingston v. Woods can be held as 
modifying the general rule that a public officer in charge of tJh'il public 
money is respons,ible for the loss thereof 'except when occasioned by bhe 
act of God or t'lre public enemy, or by an expr,:)s" 'statute which requires 
him to deposit it in some bank or other depos'itory'and there'by depriv­
irug ~,dm of the right of possess1on of the money. 

Minnesota 'has a law practically the same as said sectioIlJ 4367 as 
amended, 'ilXC'ilpt :tIhat it contains this proviso, 'provided, however, bhat 
the tJaking of 'such 'security 'shall not be construed in any manner to re­
lease the said treasurer or his bondsmiln for lia'oolity to the state for any 
money so deposited." 

The SUpril'ill'il court of Minnesota in State v. Bobl.:ltor, 86 N. W. 461, 
construed ;this statute 'and also distinguished the case of the City of 
Livingston v. Woods, "Supra. Thi'" case enters' into a very full discussion 
of ,th'e law as to the liatbiHty of the treasurer and his bonds~an where h'il 
has d'ilposited the money in a bank and taken a bowd from the bank, and, 
while 'tJheir laJW contains the proviso quoted above, the reasoning of th'il 
court in th:at case, in our opinion, applies with equa1 force to our statute 
although no such 'express proviso is attached thereto. You will notice 
that Section 4367 as amended does not require the trilasurer to deposit 
the money in any bank, but says that he must keep all moneys 'belonging 
to the county in Ihis own possession until disbursed according to law, and 
sub-division 1 of Section 4350 of thil Political Code provides: that the 
county treasurer must "safely kaep the same.' Said Section 4367 as 
amended, wnile not requiring the >trela'ilUrer to deposit the money in the 
bank, simply provides that in ih'e everut he does so d'ilposit th',:) money, 
that ,he must-require from such bank or banks, a good and sufficient bond 
in double the amount of the deposit. 

Now, if the money so deposited in the bank should ~e lost throughth,:) 
failuril of the bank, it could not be urged by the tl'easurer and his bonds­
men that the money was lost through the act of God or the public enemy, 
or becaus'a the control of the money had been wholly taken out of hio 
!:rands by statute which required him to deposit the money in such bank, 
for n'ilither one'of these propOSitions would be true. 

We are, therefore, of the opinion that the trilasurer and hiS bondsmen 
are liable for the 'loss of money deposited ,by them in a bank from which 
they require a bond as provided by said Saction 4367 as amended, and 
that th':) bond 'given by the bank to the trea,mrer is simply a bond to pro-
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tect the treasurer and his bondsmen against any possible loss that might 
arise through the depcsiting of such moneys in said bank. The fact 
that tha board of county commissioners are given the power to approve 
of the bond given by the bank to the county treasurer does not have the 
'effect 01 substituting that bond for the official bond of the county trea.s­
urer, for it rests wholly with the county treasurer as to whether Ira will 
deposit money in thB banks, but in the event that he does so deposit it, 
then the law provides that tne commissioners, who ara the agents of the 
people of the county for the purpose of guarding tha public funds, shall 
have tna right to 'exaimne and approve the sureties on the bond given by 
tho bank to th'e treasurer. 

As per your request, I 'herewith enclose you a copy of the opinion to 
the Hon. C. H. BrintnaH, of date December 14, 1905, relating to the selac­
tion of 'trial jurors for the year. 

very truly yours, 
ALBERT J. GALEN, 

Attorney General. 

Deputies, Minors As_ County Officers. 

, County officers as defined by the constitution and Section 43I2 

of the Political Code, do not include their deputies. There is nO 
law in this State providing that denuty must be overe 2I years of 
age, and, in the absence of such a law, a minor is qualified to 

, act as a deputy for the performance of the ministerial duties of 
any county officer. 

HelBna, Mont., Jan. 8th, 1906. 
Hon. W. T. McKeown, County Attorney, Kalispall, Montana. 

Dear Sic-Your letter of the 3rd in'st., relating to th'a appointment 
of a minor as Deputy County Assessor, received. You state 'that the ap­
pointee is every way qualified except that he is only 18 years of age, and 
ask for an opinion as to whether or not ,he is disqualified on account of 
his age 

Section 2 of Article 9 of tne State Constitution defines who are 'an­
titled to vote at genera,l eh:!ctions and -for all officers elected by 1Jhe peo-ple. 

Section 11 of tha same Article provides ,that any persoIIJ qualified to' 
vote at general eleotions and for <.ltate officers in this state shall be 
'aligible to any office therein 'except as otherwis'e provided in the consti­
tution, ·etc. 

~ecc.on 4310 and 4311 of ,the Political Code provide that no person is 
eligible to a county office, district or township office, who is not of the age 
of twenty-one years, a citizen of the s-iate and elector of the coun'ty or 
district in which the dutias of the office are to be exercised. 

Section 4312 of the POlltical Code defines who are officers of a 
county, and nowhere in this section does it designate the deputy as a 
county officer. 

Sections 1015, 4318' and 4319 and 4320 of the Political Code provide 
for the appointmant of deputies of county officers. Nowhere are they 
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