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HELD: 1. A county must make the payments mandated by
sections 53-2-3041(2) and (3), 53-2-322,
53-2-610, and 53-4-246, MCA, even if its
county poor fund is exhausted.

2. These payments must be made by the county even
if the deficiency in the poor fund resulted
from inaccurate data on projected expenses
provided by the county welfare director.

3. In light of Initiative No. 105, imposing an
additional levy to meet a shortfall in the
county poor fund requires either that the poor
fund liability be reduced to a Jjudgment
against the county, or that the county
commissioners pass a resolution pursuant to
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section 15-10-412(9), MCA, followed by a
special or general election in which the issue
of increased proper'y tax liability is
presented to the voters.

4, When budgeting for the next fiscal year, the
levy for the county general fund may be
decreased and the levy for the county poor
fund increased as long as the resultant total
tax liability for individual property in the
county is not increased above 1986 levels.

24 October 1988

Gail Gray, Pirector

Department of Social and
Rehabilitation Services

Room 301, SRS Building

111 sSanders

Helena MT 59620

Dear Ms, Gray:

You have requested my opinion concerning reimbursement
of the Department of Social and Rehabilitation Services
(SRS) by a county for administrative costs of public
assistance activities and the county's proportionate
share of any other public assistance activity carried on
jointly by the state and the county. I h.ve rephrased
your questions as follows:

o Must a county make payments as mandated
by sections 53-2-304(2) and (3),
53-2-322, 53-2-610, and 53-4-246, MCA,
even if it has exhausted its poor fund?

2. Must a county make the above payments if
the deficiency in the poor fund resulted
from inaccurate data on projected
expenses provided by the county welfare
director?

3. If a county must make the payments, what
procedure may be used to impose
additional 1levies, in light of sections
15-10-401 and 15-10-402, MCA (Initiative
No. 105, 1986)7?

4, May a county, when budgeting for the next
fiscal year, increase its levy for the
county poor fund and decrease its levy

450



OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

for the general fund, as long as the
resulting total tax liability for the
individual property in the county is not
increased above 1986 levels?

From your letter I understand that Musselshell County
has refused to reimburse SRS for costs asscciated with
the care of indigents in the county because expenditures
have exceeded the 3,03 mills levied for the county poor
fund. Musselshell County levied 3.03 mills for the
county poor fund in 1986. The county commissioners and
county attorney contend that Initiative No. 105 (1986)
prohibits them from expending moneys beyond the original
levy, and they also claim that the deficient levy
resulte’ from neglect or error of the county welfare
director. Musselshell County has neither self-
government powers nor a state-assumed welfare service.

Pursuant to section 53-2-321, MCA, the board of county
commissioners has Jjurisdiction and power under the
limitations and restrictions prescribed by law to
provide care for the indigent sick or the otherwise
dependent poor of the county. For these purposes, the
board of county commissioners is authorized to levy and
collect annually a t. on property not exceeding 13,5
mills for the county poor fund. §§ 53-2-321,
53-2-322(1), MChA.

The board of county commissioners is required to budget
and expend as much of the funds in the county poor fund
as will enable the county welfare department to pay the
general relief activities of the county and reimburse
SRS for the "county's proportionate share of the
administrative costs of the county welfare department
ar ! of all public assistance,” and the county's share of
"any other public assistance activity that may be
carried on Jjointly by the state and the county.”
§§ 53-2-304(2) and (3), 53-2-322, 53-2-610, 53-4-246,
MCA. The amounts set up in the budget for reimbursement
to SRS must be sufficient to make all the reimbursements
in full. § 53-2-3221(3), MCA. SRS must review the
proposed county budget and it may recommend changes in
any part of the budget relating to the county poor fund,
§ 53-2-322(4), (5), MCA. The board of county
commissioners may not make any transfer from the amounts
budgeted for reimbursing SRS without first obtaining a
written statement from SRS to the effect that the amount
to be transferred will not be required during the fiscal
year for the purposes provided in the budget.
§ 53-2-322(6), MCA. There are also statutory
restrictions on the use of any money from the county
poor fund for the erection or improvement of any county
building. § 53-2-322(7), MCA.
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The county's obligation to make expenditures required by
law is not negated by the fact that the county poor fund
has been exhausted. There are provisions in the
statutes for increasing a county poor fund over the
budgeted level, even in 1light of Initiative No. 105
(1986) or for obtaining state grants-in-aid if all
lawful sources of revenue to the county poor fund have
been exhausted, and all of the conditions of section
531-2=321, MCA, have been met. See 42 Op. Att'y Gen.
No. 113 (1988) (maximum poor fund levy may be assessed
in light of Initiative WNo. 105, pursuant to section
15-10-412(8) (f) or section 15-10-412(9), MCA]}. 1
therefore conclude that the county must make the
payments mandated by sections 53-2-304(2) and (3),
53-2-322, 53-2-610, and 53-4-246, MCA, even 1if the
county poor fund is exhausted.

Your second gquestion is whether the county must make the
above-discussed payments if the deficiency in the poor
fund resulted from inaccurate data on projected expenses
provided by the county welfare director. It is disputed
whether the director is actually a state or county
employee, but, for purposes of this opinion, you have
asked me to assume the director is a state employee. As
outlined above, the state, through SRS, clearly
participates in the county budgeting process regarding

the county poor fund. The involvement of SRS |is
apparently designed to avoid the type of shortfall found
in Musselshell County. However, 1 find no statutory

authority for the proposition that a shortfall in the
county poor fund resulting from erroneous information
supplied by the county welfare director, even if she is
an employee of SRS, somehow relieves the county of its
mandatory duty to reimburse the state for the
administrative costs of public assistance and its proper
share of public assistance activities.

Your third question is: If the county must make public
assistance reimbursements, what procedures may it use to
impose additional levies to meet this year's shortfall?
This question is answered in my recent opinion, 42 Op.
A't'y Gen., No. 113 (1988). An emergency state grant-in-
a.d is not available to the county at this time because
it has not exhausted all lawful sources of revenue to
the county poor fund. § 53-2-323, MCA; 42 COp. Att'y
Gen. No. 113 (1988). Although sections 15-10-401 to
412, MCA, substantially limit the authority of taxing
units to increase a property taxpayer's liability over
his 1986 obligation, an additional 1levy increasing
property taxes over 1986 levels may be made if either
the poor fund liability has been reduced to a judgment
against the county, see § 15-10-412(8)(f), MCA, or the
county commissioners have passed a re >lution pursuant
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to section 15-10-412(9), MCA. 42 Op. Att'y Gen. No. 113
(1988). Passage of a resolution wunder section
15-10-712(9), MCA, must be followed by a special or
general election in which the issue of increased
property tax liability is presented to the voters for
authorization.

Finally, you have specifically asked me if the county
may, when budgeting for the next fiscal year, decrease
its levy for the county general fund and increase its
levy for t} county poor fund. The provisions limiting
property taxes focus on taxing units or jurisdictions;
they limit the amount of taxes which may be assessed on
property in each taxing uwnit or  jurisdiction.
€§ 15-10-402, 15-10-412(5), MCA; 42 Op. Att'y Gen.
No. B0  (1988). The county is a taxing unit.
§ 15-1-101(2), MCA.

Section 15-10-412(2), MCA, provides:

The limitation on the amount of taxes levied
is interpreted to mean that the actual tax
liability for an individual property is capped
at the dollar amount due in each taxing unit
for the 1586 tax vyear. In tax years
thereafter, the property must be taxed in each
taxing unit at the 1986 cap or the product of
the taxable value and mills levied, whichever
is less for each taxing unit,

Thus, I conclude that the county, when budgeting for the
next fiscal year, may decrease the levy for the county
general fund and increase the levy for the county poor
fund as long as the resultant total tax liability for
the individual property in the county is not increased
above 1986 levels,

THEREFO \. IT IS5 MY OPINION:

1. A county must make the payments mandated by
sections 53-2-304(2) and {3y, 53-2-322,
53-2-610, and 53-4-246, MCA, even if its
county poor fund is exhausted,

2 These payments must be made by the county even
if the deficiency in the poor fund resulted
from inaccurate data on projected expenses
provided by the county welfare director.

3. In light of Initiative No. 105, imposing an
additional levy to meet a shortfall in the
county poor fund requires either that the poor
fund liability be reduced to a judgment
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against the county, or that the county
commissioners pass a resolution pursuant to
section 15-10-412(9), MCA, followed by a
special or general election in which the issue
of increased property tax liability is
presented to the voters.

4. When budgeting for the next fiscal year, the
levy for the county genera. fund may be
decreased and the levy for the county poor
fund increased as long as the resultant total
tax liability for individual property in the
county is not increased above 1986 levels.

Very truly yours,

MIKE GREELY
Attorney General
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