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Held: The diagnosing of an animal to determine pregnancy or to 
determine the reproductive capacity of bulls is not the practice 
of veterinary medicine as defined in Section 66-2209, RCM, 1947. 

Dr. John W. Safford 
State Veterinarian 
Capitol Building 
Helena, Montana 

Dear Dr. Safford: 

December 23, 1958 

You have requested my opinion on two matters concerning the 
practice of veterinary medicine and I shall answer your questions 
seriatim. 

Your first inquiry is whether the diagnosing of an animal to 
determine pregnancy is the practice of veterinary medicine under 
Section 66-2209, RCM, 1947. Section 66-2209 provides in part: 

"Any person shall be deemed in the practice of veterinary 
medicine when he does any of the following: 

(c) Diagnosis, prescribes or administers any drUg, medicine, 
appliance, application, or treatment of whatever nature, or per­
forms a surgical operation or manipulation, for the prevention, 
cure, or relief of a pain, deformity, wound, fracture, or bodily 
injury or physical condition or disease of animals." 

The pertinent portion of Section 66-2209(c) supra, is the phrase: 
"Diagnosis . . . for the prevention, cure or relief of a . . . physical 
condition ... " This same statute, with the exception to the reference 
to physical condition, is contained in Section 4826, California Code, 
Business and Professions. The identical question was raised in Califor­
nia and in an opinion issued November 9, 1953, the Attorney General 
of California held that such activity was not the practice of veterinary 
medicine. 

The purpose of diagnosing such an animal to determine pregnancy 
is not for the prevention, cure or relief of the condition but to ascertain 
a condition. Thus, such a determination is not the practice of veteri­
nary medicine. 

The following amendment to the statute was enacted in California 
to reach such practice: 

"Performs any manual procedure for the diagnosis of preg­
nancy, sterility, or infertility upon livestock." 
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Your second inquiry is whether the laboratory testing and physical 
examination of bulls to determine their productive capacity is the 
practice of veterinary medicine as defined by Section 66-2209, RCM, 
1947. 

Section 66-221Hb) excludes laboratory technicians employed by 
the State of Montana or the United States of America who are engaged 
in labors in laboratories under the supervision of the Montana Live­
stock Sanitary Board, Montana State College, or the United States of 
America. However, Section 66-2209, supra, defines the practice of 
veterinary medicine and makes no reference to laboratory testing of 
animals to determine their productive capacity. Diagnosis is limited 
for the purposes of preventing, curing or relieving a bodily injury, 
physical condition or disease of animals. 

Therefore, it is my opinion that the diagnosing of an animal to 
determine pregnancy or to determine the reproductive capacity of 
bulls is not the practice of veterinary medicine as defined in Section 
66-2209, RCM, 1947. 

Very truly yours, 
FORREST H. ANDERSON 
Attorney General 

Opinion No. 90 

Clerk of the Court-County Treasurer-Salaries-Section 25-608-
Section 25-609-Chapter 22, L. 1957 

Held: An incumbent clerk of the court must receive the salary set 
by the county commissioners in September of 1955 for his entire 
tenn and cannot receive the increase salary granted a newly 
elected county treasurer by Chapter 22, Laws of 1957. 

Mr. E. Gardner Brownlee 
Ravalli County Attorney 
Hamilton, Montana 

Dear Mr. Brownlee: 

December 24, 1958 

You have requested my opinion on the following question: 

"The newly elected county treasurer will take office in January 
of 1959 and will receive an increase in salary provided by Chap­
ter 22, Laws of 1957. Section 25-608, RCM, 1947, provides that the 
salary of the country treasurer and the clerk of the court shall 
be the same. The incumbent clerk of the court's term does not 
expire until January of 1960. In view of Section 25-608, supra, is 
the clerk of the court entitled to the same salary as the newly 
elected treasurer?" 
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